Soms is de wet onlogisch

Pregnant woman.De techniek gaat steeds verder en daar profiteren we van. Neem de NIP-test. Dat is een prenataal onderzoek naar Down en volkomen veilig. In tegenstelling tot de vlokkentest en de vruchtwaterpunctie, die het risico op een miskraam met zich meebrengen. Een lastige keuze voor de zwangere: wil ik perse weten of mijn kindje eventueel Down heeft en daarmee het risico op een miskraam lopen?

Die moeilijke keuze hoeft ze niet meer te maken. De NIP-test is veilig en ook nog eens betrouwbaar. Heerlijk toch? Nou ja, er is een klein probleempje. Namelijk: het is verboden in Nederland. Verboden? Jawel: in strijd met de wet. Dus gynaecologen en verloskundigen die de NIP-test aanbieden zijn in overtreding. Let wel: de riskante vruchtwaterpunctie en vlokkentest mag wel.

Er zijn gynaecologen, verloskundigen en zwangeren die dit verbod aan hun laars lappen. Ze laten toch de NIP-test doen, in België. Want daar mag het namelijk wel. Nederlandse vrouwen moeten het zelf betalen: € 600,-. Maar als kunt kiezen tussen een betrouwbare, veilige test van € 600,- of een (weliswaar klein) risico op een miskraam: dat is die keuze eenvoudig gemaakt. Ik zou het tenminste wel weten. Al of niet in strijd met de wet.