Juiste zorg, juist ja…..

Ben ik nu de enige die zich verbaast over het brede gebruik van de uitdrukking: ‘de juiste zorg op de juiste plek’? Je hoort  het in de gezondheidszorg nu alom, er is zelfs een VWS-programma naar genoemd en naar goed Nederlands gebruik is dat weer afgekort tot JZOJP. Serieus!

Sommige mensen gaan nog een stapje verder: ‘de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgverlener’. En: ‘de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment’. Of, (het kan nog erger), ‘de juiste zorg op de juiste plek op het juiste moment door de juiste zorgverlener.’

Iemand heeft ooit die kreet bedacht. En voor één keer is dat beslist een leuke vondst. Maar inmiddels wordt het zo vaak gezegd dat het niet alleen afgezaagd klinkt, maar zelfs heel irritant. Bovendien is een deel van de uitdrukking compleet overbodig. Want zorg op een onjuiste plek is natuurlijk niet ‘de juiste zorg’. Zorg door de verkeerde zorgverlener zal ook niet onder de noemer ‘de juiste zorg’ vallen. Om nog maar niet te spreken van zorg op het verkeerde moment.

In feite volstaat dus: ‘de juiste zorg’. Juist ja.