Overstapseizoen geopend

Het overstapseizoen is gestart. Klinkt als jachtseizoen. Met de verzekerden in het vizier. Soms als opgejaagd wild. Want zij moeten vooral overstappen. Naar “mijn” club, vindt elke zorgverzekeraar. En ze proberen de mensen over te halen met goed doordachte reclames, die betrouwbaar moeten overkomen en mogelijke overstappers moeten overhalen.

Nee, vindt VWS, niks ‘overhalen’: mensen moeten zelf een goede afweging maken. “Stemmen met de voeten”, want dat is de basis van ons zorgstelsel. Jawel. Dus iedereen moet bewust bedenken of hij/zij wil overstappen. En kennelijk kunnen we dat niet, in de opinie van VWS. Dus de overheid gaat ons allen voorlichten. Met websites, reclames, animaties en social media. Zodanig dat laaggeletterden het ook snappen. En omdat de burgers het dan misschien nog niet begrijpen, gaat er nog een voorlichtingsteam het land in.

En er zijn nog meer partijen die zich ermee bemoeien. Sites als de Zorvergelijker en de zorgverzekeringswijzer. En consumenten- en patiëntenorganisaties die zich inzetten om mensen vooral goed voor te lichten.

Jawel: het overstapseizoen voelt echt als het jachtseizoen. Want wat als je in een collectieve verzekering zit via je werkgever? Of wat als tevreden bent over je huidige zorgverzekering? Je voelt je bijna als “dom” bestempeld als je niet van plan bent je verder te oriënteren. Want het wild moet natuurlijk wel bewegen, anders is de lol er af.